THIS DOMAIN IS FOR SALE at www.ildomain.com / Copyright 2011 / For more info contact info@ildomain.com


www.tequila.co.il


 


Get Your News Widget

טקילה יכולה להיקרא טקילה אך ורק אם היא יוצרה מאגבה כחולה Blue Agave אשר במקסיקו באיזור טקילה ובמחוזותה בלבד

מזקל (מסכל,מסקל) MAZCAL הינו שם כולל למשקה אלכוהולי שמזוקק מצמח האגבה בכל איזור שהוא בגבולות מקסיקו בשונה מטקילה שמופקת מאגבה כחולה הגדלה באיזור טקילה בלבד. המזקל הפופלרי ביותר הוא זה המופק באיזור Oaxaca בדרום מקסיקו והמזקל האיכותי והחזק ביותר מופק מאגבה פרא ושמו "papalomé".

הסטנדרט המקסיקני NOM Norma Oficial Mexicana מקטלג את הטקילה ל- 4 קטגוריות:

סילבר (BLANCO) , גולד (ORO), "נח" (REPROSADO), "מיושן" (ANEJO).

טקילה Blanco or Silver: טקילה במצב הבסיסי שלה, שקופה וצלולה שמגיעה היישר ממכלי הזיקוק לביקבוק ובזכות זה הינה בעלת הארומה והטעם הכי קרוב לטעמה של האגבה. Oro or Gold

טקילה Gold: טקילה Silver בתוספת חומרי צבע וחומרי טעם טבעיים, שהדומיננטי שבהם הינו הכרמל. טקילה זאת היא המועדפת להכנת קוקטיל מרגריטה. שם נוסף לקטגוריה הנ"ל הינו "חובן אבוקאדו".

טקילה Reposado or Rested: טקילה Silver אשר הוכנסה ל"מנוחה" בחביות עץ אלון לבן או בתוך מיכל שנקרא "PIPONES" לתקופה של חודשיים עד שנה. "המנוחה" נותנת לטקילה רכות ועידון בטעם וכן גם גוון.

טקילה Añejo or Aged: טקילה Añejo היא בעצם טקילה Silver שמיושנת מעל לשנה בחבית עץ אלון לבן בכמות מקסימלית של 600 ליטר לכל חבית. הטקילה מקבלת את צבעה העינברי, ניחוח וטעם מעודן מתהליך היישון בחבית. תת קטגוריה ל Añejo הינה Reserva. טקילה שמיושנת עד כ- 8 שנים בחבית עץ אלון לבן .

האגדה

לפי אגדה עתיקה, גילויה של הטקילה התרחש בתקופה הפרה-היספנית של מקסיקו, כאשר ברק פגע בשדה אגבה. הברק פילח את ליבו של אחד הצמחים ושרף את הפקעת למשך מספר שניות. החום הביא לתסיסה טבעית בלב הצמח. הילידים ההמומים שצפו בנעשה הבחינו בנקטר ארומטי המטפטף מתוך הצמח שלדידם היה מתנה מופלאה מאת האלים והעניקו לו את השם: vino mezcal – יין המזכל.

עובדות

לפי תקנות ממשלתיות על מנת להיקרא טקילה חייב המשקה לעמוד בקריטריונים הבאים

  1. הטקילה הינה תזקיק העשוי אך ורק מן הצמח ששמו הטכני הינו: agave tequilana weber, blue variety – הקרוי בפינו "אגבה כחולה". המזכל יכול לשלב סוגים נוספים של אגבה. האגבה, אגב, שהיה משוייך בעבר למשפחת החבצלות, מסווג כיום כמשפחה בפני עצמה: agavaceae.

  2. טקילה חייבת להכיל לפחות 51% מיצים מותססים המגיעים מן האגבה הכחולה, 49%הנוספים יתקבלו ממגוון סוכרים המתווספים בתהליך התסיסה.

  3. ניתן לייצר טקילה בחמישה אזורים במקסיקו בלבד: מדינת חליסקו וכפרים מסויימים בארבע מדינות נוספות. משקה אשר נוצר מחוץ לאזורים אלו ייקרא מזכל. רוב הטקילה מיוצרת בחליסקו בסמוך לגוואדלחארה.

  4. לפי ה-norma oficial, סט החוקים הממשלתי הנוגע לטקילה, כל בקבוק טקילה חייב להכיל NOM – מספר המאפשר לדעת איזה מפעל ייצר את הטקילה המצויה בבקבוק הספציפי.

  5. המזכל, אם כך, הינו תזקיק המיוצר מחוץ לאזורים המוגדרים עבור טקילה, מזני אגבה שאינם האגבה הכחול


The family that invented Tequila for the world to enjoy bring you all of the legends, myths and facts of this refined spirit. The more you know, the more you will come to appreciate the finest Tequila in the world.
 

Fact #1
Was there really a person named Jose Cuervo?

Yes. Jose Antonio de Cuervo was the first Tequila producer, obtaining the land from the King of Spain in 1758, before Mexico became an independent republic. In 1795, Jose María Guadalupe de Cuervo made the very first Vino Mezcal de Tequila de Jose Cuervo when he received the first official permit from the King of Spain to produce Tequila commercially

Fact #2
Who was the first producer of Tequila in the world?
Jose Cuervo  since 1795.

Fact #3
טקילה חייבת להכיל לפחות 51% מיצים מותססים המגיעים מן האגבה הכחולה, 49%הנוספים יתקבלו ממגוון סוכרים המתווספים בתהליך התסיסה

Fact #4
What is Tequila made from?


Real Tequila is made from a plant called Blue Agave. Only the Agave Azul Tequilana Weber variety (Blue Agave) can be used for Tequila. Classified by German botanist F. Weber in 1905, the Blue Agave is commonly mistaken for a cactus, but it is really a relative of the lily (amaryllis) family. Blue Agave is sometimes known as maguey, mexic, pita and teometl.

Fact #5
How long does it take for an agave plant to reach maturity?


Blue agave can take anywhere from 6 to 12 years to mature. This is when the Agave reach their peak in sugars and will yield the most Tequila. The plant is used entirely once and then more agave must be planted to continue the production process.

Fact #6
Is Tequila mezcal?


No. They are often confused, but they’re really not the same at all. For example, Tequila can only be made from the Blue Agave, grown in specified regions of Jalisco, while mezcal can be made from many different varieties of agave such as Mano Larga, Espadin, etc..Tequila is always double-distilled, while mezcal is generally distilled once.

Fact #7
Why is there a worm in my Tequila bottle?


THERE ISN’T. What you have is not a bottle of Tequila. The worm is found only in certain bottles of mezcal. The worm is nothing but a marketing gimmick!

Fact #8
What is a piña?


The piña (Spanish word for pineapple) is the heart of the agave from which sugars are extracted and Tequila is made. The word piña is used because once harvested, the heart of the plant resembles a pineapple.

Fact #9
What is the secret to great Tequila?


Experience, handcraftsmanship and recipes that have been handed down generation through generation. Jose Cuervo has been making Tequila the same way for over 250 years. Carefully choosing the best agaves, meticulous fermentation and distillation, and final processing result in the world’s finest Tequila.

Fact #10
Why is Tequila stronger than other spirits?


It isn’t. Jose Cuervo produces at 38% to 40% alcohol by volume (ABV), just like most spirits. Tequila, however, has a unique flavor and is frequently consumed straight as a shot. This intense taste experience may be what leads people to mistakenly think that Tequila is “stronger.”

Fact #11
Which Jose Cuervo products are gluten-free?


Being straight distilled spirits, all Jose Cuervo Tequilas are gluten free. In addition, Jose Cuervo Authentic Cuervo Margaritas, Margarita Minis, and Golden Margaritas are also gluten-free.

Fact #12
What does “añejo” mean?


Translated from Spanish, “añejo” means “aged.” In Tequila terms, “añejo” is the designation for Tequila that has been aged in oak barrels for at least one year.

Fact #13
What does “reposado” mean?


Reposado means “rested.” Tequila must be “rested” in wood barrels, for a minimum of two months. This is a requirement of the Mexican government. The “resting” mellows and refines the Tequila, producing a combination of superb smoothness and great taste.

Fact #14
What are Normas?


Normas are the standards set by the Mexican government, specifying what Tequila is and how it must be made. Each bottle of real Tequila must have a NOM (Normas Oficiales Mexicanas) 4-digit number on the bottle. This number indicates the distillery where the Tequila is made. Jose Cuervo’s NOM numbers are 1104 and 1122.

Fact #15
Which Tequilas are real Mexican Tequilas?


Real Tequila can only be produced in five very specific regions in Mexico. Tequila received a Designation of Origin (appellation de controlee) in 1997. It’s the same as an appellation for Bordeaux, Bourbon or Cognac. The Mexican federal government has established strict requirements governing Tequila production.

 

טקילות, קוקטייל טקילהת, אלכוהול, לאלכוהול,  פאב, פאבים, משקה אלכוהול, משקאות אלכוהול, וודקה, ג\'ין, רום, טקילה, אפרטיף, ויסקי, קוניאק, ברנדי, ליקר, סאותרן, ייגר, ייגר מייסטר,TEQUILA,  ג'יימסון, פיג'לינג סאוור, ג'יימסון סאוור, סוואר, קוקטייל, קוקטיילים, מוחיטו, מרגריטה, קוסמופוליטן, מרטיני בנדיקטין, שיבס, שיבאס, ג'ני וולקר, ג'וני ווקר, ג'ק דניאלס, ג\'ק דניאל, מאלט, בלנד, בלנדד, סינגל מאלט, איילה, ISLAY, סקוטלנד, אירלנד, ויסקי סקוטי, ויסקי אירי, בורבון, אקרמן אלכוהול, C2H5OH, אתנול, קשאסה, אלכוהול כשר,  טקילה, אגבה, אגבה כחולה, AGAVE, Cuervo Tequila , 1800 ,BLUE AGAVE, מקסיקו, חליסקו, חליסקו ,גואדלחרה, מישואקן, טמוליפס , נאיאריט, גואנחאטו, דון חוליו, קווארבו, קווארבו גולד, סאוזה, 1800, פטרון, Blanco or Silver, Reposado, Añejo,  סילבר, רפוזאדו, רפוסאדו, אניחו, אנייחו, CHAMPAGNE, tequilas, don tequila, tequila cuervo, jose cuervo, טקילה,1800,אולמקה,בקארדי,גוסאנו רוחו,דון חוליו,טקילה