TUNA.co.il  Domain is also for Sale at www.ildomain.com / Copyright 2011 / For more info contact info@ildomain.com


www.tuna.co.il

 

Google

Welcome to Tuna.co.il

טונה הוא שמם של מספר מינים של דגי אוקיינוס ממחלקת מקריני סנפיר. חלק מזני הטונה הם בעלי דם חם. דג מאכל בעל בשר ורוד (בניגוד לרוב הדגים שבשרם לבן), זאת הודות לכמויות גדולות של מיוגלובין. מינים מסוימים של הטונה נמצאים בסכנת הכחדה, כגון טונה כחולת סנפיר.

מהירות השחייה של דג הטונה יכולה להגיע ל-40 קמ"ש, סנפיר הזנב קשור לשרירים המשמשים לשחייה בעזרת גידים באופן ייחודי ויעיל במיוחד. כמו כן הם בעלי רשת כלי דם מפותחת תחת העור, המשמשת לוויסת טמפרטורת הגוף בעת שחייה איטית וממושכת. בעזרת מערכת זו, דגי טונה שומרים על טמפרטורת גוף הגבוהה מטמפרטורת המים בה הם שוחים, תכונה הייחודית להם מבין הדגים. לטונה אין מנגנון להנעת מים על פני הזימים, ולכן הם נמצאים בשחייה מתמדת.

 קיימים 8 מיני דג טונה:

 טונה כחולת סנפיר - הדג הגדול ביותר בסוג טונה

טונה צהובת סנפיר

טונה כחולת סנפיר מערבית

טונה כחולת סנפיר צפונית

טונה כחולת סנפיר פסיפית

טונת העין גדולה

אלבקור

טונת הזנב הארוך

יש דגים נוספים השייכים למשפחת הקוליאסיים, שלמרות שאינם שייכים לסוג טונה מכונים בשם טונה עקב הדמיון וערך השוק של המילה טונה. בין דגים אלו הנפוץ הוא הטונה המפוספסת (Skipjack tuna).

מתכון לסלט טונה  : מתאים ל:   5 מנות

  רכיבי המתכון:

2 קופסאות טונה 180 ג"ר מסוננות משמן/מים.

2 גבעולי סלרי ללא העלים,קצוצים דק.

1 בצל יבש בינוני קצוץ דק.

1/4 כוס זיתים ירוקים מגולענים,קצוצים.

3 כפות הריוניות מיונז.

1 כפית הריונית חרדל.

2 כפות מיץ לימון.

מלח ופלפל שחור לטעמכם.

 אופן ההכנה:

 לערבב הייטב את תכולת המרכיבים ולהנות מהסלט .ניתן ומומלץ להכינו מספר שעות לפני האכילה ולשומרו בקירור,הטעמים יתאחדו ויהיו מעניינים יותר.

ניתן כמובן להכינו לאכילה מיידית,קל ופשוט להכנה והעיקר טעים. בתאבון.


 tuna, fish, sardines, salmon, starkist, sushi, starkist, טונה, atuna, seafood, recipes, WTO, skipjack, tuna salad, low sodium, omega, tuna recipe, filtuna, rio mare,, mediterranena tuna, tuna fajitas, salmon, tuna chunk, tuna casserole, salmon,  tuna pasta, fish tuna, tuna steak, canned tuna, hot tuna, fishing, fishing tuna, yellowfin, tuna nutrition, yellow tuna, bluefin tuna, blue fin tuna, tuna melt, tuna tartare, rio mare,  סטארקיסט טונה, דגים, דגי טונה , מתכונים, מתכוני טונה, קציצות טונה, שימורי טונה, פירות ים, מתכוני פירות  ים, מתכונים, בישול,מנה,אוכל, מטבח, הכנה, פירות ים

U.S. Study: Eating Tuna Linked To Longer Life

People age 65 and older who eat fish may live an average of two years longer than people who do not consume the omega-3 fatty acids found mainly in seafood, a U.S. study suggested on Monday.

People with higher levels of omega-3 fatty acids also had an overall risk of dying that was 27 percent lower, and a risk of dying from heart disease that was 35 percent lower than counterparts who had lower blood levels, said the study.

The research was led by scientists at the Harvard School of Public Health and was published in the Annals of Internal Medicine.

While other studies have demonstrated a link between omega-3 fatty acids and lower risk of heart disease, this research examined records of older people to determine any link between fish-eating and death risk.

Researchers scanned 16 years of data on about 2,700 U.S. adults aged 65 or older. Those considered for the study were not taking fish oil supplements, to eliminate any confusion over the use of supplements or dietary differences.

Those with the highest blood levels of omega-3 fatty acids found mainly in fish like salmon, tuna, halibut, sardines, herring and mackerel, had the lowest risk of dying from any cause, and lived an average of 2.2 years longer than those with low levels.

Researchers identified docosahexaenoic acid (DHA) as most strongly related to lower risk of coronary heart disease death.

Eicosapentaenoic acid (EPA) was strongly linked to lower risk of nonfatal heart attack, and docosapentaenoic acid (DPA) was most strongly associated with lower risk of dying from a stroke.

The findings persisted after researchers adjusted for demographic, lifestyle and diet factors.

“Our findings support the importance of adequate blood omega-3 levels for cardiovascular health, and suggest that later in life these benefits could actually extend the years of remaining life,” said lead author Dariush Mozaffarian, associate professor in the Department of Epidemiology at Harvard School of Public Health.

“The biggest bang-for-your-buck is for going from no intake to modest intake, or about two servings of fatty fish per week,” said Mozaffarian.